Bojli receptek
Amúros bojli:
AMUROS SBS M1 BOJLI RECEPT:
- 70 dkg M1 Quest base mix
- 30 dkg Lucernaliszt (tápboltban beszerezhető)
- 6 ml Frankfurti Sausage Premium Flavour
- 25 ml attract Natural
- 20 ml Corn Steep likőr
- 30 ml Omega Red salmon olaj
- 1 evőkanál Robin Red
- 1 evőkanál The Edge
- 1 evőkanál Betain
- 3 teáskanál só
A KÖVETKEZŐKÉPPEN LEHET AMURRA FELHŐSÍTŐ GOMBÓCOT KÉSZÍTENI:
- 70 dkg Nitro Method mix Spicy Red
- 20 dkg lucernaliszt
- 10 dkg apró magvak
- 300 ml Corn Steep likőr
- + víz, hogy a megfelelő állagúra gyúrhassuk a gombócot.
Csípős (törpe ellen)
Egy recept a törpe "ellen". Tapasztalataim szerint a csípős ízeket nem a kedveli a törpe. Az alaplisztek esetében is inkább a fűszeres irányt javaslom. A bojlikat jellemzően tovább szárítom (4-5 nap) ha törpés vízre készülök, illetve az etetési stratégiámat és a csalifelkínálást is ennek megfelelően választom meg.
- 10% kazein
- 5% laktalbumin (80%-os)
- 10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
- 20% garnélaliszt
- 10% lazacliszt
- 10% kenderliszt
- 10% kukoricacsíra-őrlemény (szinte liszt finomságú)
- 10% sörélesztő
- 10% Red Birdy
- 5% Robin Red
- 20ml Kukoricacsíra-olaj
- 2ml Feketebors esszenciális olaj (oleorezin)
- 2ml Fokhagyma esszenciális olaj
- 7-12 tojás mérettől függően
Cajun-garnéla
Egy recept, amelyben a tojás héját is felhasználom.
- 10% kazein
- 5% laktalbumin (80%-os)
- 10% kukoricacsíra-őrlemény (szinte liszt finomságú)
- 10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
- 27% garnélaliszt
- 10% tökmagliszt
- 5% sörélesztő
- 5% vitamelo
- 10% Red Birdy
- 3% Spirulina
- 5% Robin Red
- 20ml Kukoricacsíra-olaj
- 3ml Cajun esszenciális olaj
- 7-12 tojás mérettől függően héjastól
Citromos-halas
A citromos-halas bojlikat nyáron nagy melegben előszeretettel használom, de sokszor okoztak kellemes meglepetéseket olyan helyzetekben, amikor a náluk sokkal komplexebb, drágább bojlikat nem húztak a halak! Nyáron a Balatonon is sok szép halat adott és nem utolsó sorban az amur is szereti! Következzen egy Sushi jellegű bojli 40% halliszttel és citromolajjal.
- 10% kazein
- 5% laktalbumin (80%-os)
- 10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
- 20% vörsössügérliszt
- 20% garnélaliszt
- 10% sörélesztő
- 5% vitamelo
- 10% Citrus Birdy
- 10% kukoricacsíra-örlemény (szinte liszt finomságú)
- 20ml Kukoricacsíra-olaj
- 5ml Citrom esszenciális olaj
- 7-12 tojás mérettől függően
Algás-fokhagymás
Az algás bojlikat akkor kezdtem el megbecsülni, amikor rendszeresen nagyobb átlagsúllyal fogtuk vele a halakat, mint pl. egy citromos bojlival. Fűszerességét a fokhagyma esszenciális olaj adja, ez az olaj kiválóan kombinálható mind az algás, mind a halas bojlikkal is.
- 10% kasein
- 5% lactalbumin (80%-os)
- 10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
- 10% vörsössügérliszt
- 10% garnélaliszt
- 10% lazacliszt
- 10% sörélesztő
- 5% vitamelo
- 8% kukoricacsíra-örlemény (szinte liszt finomságú)
- 10% kenderliszt
- 10% Max Birdy
- 2% Spirulina
- 20ml kukoricacsíra-olaj
- 20ml tengeri algalikőr (hidegen préselt)
- 2ml fokhagyma esszenciális olaj
- 7-12 tojás mérettől függően
4 évszak
Egy kifejezetten jól emészthető és hosszútávon fogós bojlit készíthetünk a következő recept alapján. Ráadásul a nem túl magas májlisztmennyiségnek köszönhetően nem lesz annyira érzékeny az időjárás-változásokra.
- 10% kazein
- 5% laktalbumin (80%-os)
- 15% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
- 10% kukoricacsíra-őrlemény (szinte liszt finomságú)
- 5% vörössügérliszt
- 10% garnélaliszt
- 10% lazacliszt
- 10% Max Birdy
- 5% vitamelo
- 10% sörélesztő
- 5% kenderliszt vagy földimogyoróliszt
- 3% májliszt
- 2% spirulina
- 30ml kukoricacsíraolaj
- 3ml feketebors esszenciális olaj
- 7-12 tojás mérettől függően
Lazacos-fűszeres
A fűszeres bojlik jellemzően nem annyira érzékenyek az időjárás-változásra. Ezt a bojlit próbáljuk ki olyan vízen, ahol kevésbé bojliznak. A maglisztek használata ilyenkor pozitívan befolyásolja a bojli "befogadását", de csak óvatosan velük, mert tésztássá tehetik a bojlit és ezáltal zárttá is. Földimogyoró helyett rakhatunk pl. tökmaglisztet is!
- 10% kazein
- 5% laktalbumin (80%-os)
- 10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
- 20% vörsössügérliszt
- 15% lazacliszt
- 10% sörélesztő
- 10% földimogyoróliszt
- 5% kenderliszt
- 10% Red Birdy
- 5% kukoricacsíra-őrlemény (szinte liszt finomságú)
- 20ml Kukoricacsíra-olaj
- 3ml Cajun esszenciális fűszerolaj-keverék
- 7-12 tojás mérettől függően